Friday, December 10, 2010

Bljr Bahasa Mandarin - 2

Dh lame aku xsmbg Bljr Bahasa Mandarin - 1 nye... Sibuk keje la katekn. Cuti pun satu ari je haa.. Skrg nie aku ngah cuti, jd baik aku ambik kesempatan buat benda alah nie. Sblm nie kite bljr Pelajaran 1 : Nǐ Hǎo, jadi kali nie kite bljr :-

Pelajaran 2 : Nǐ Jiào Shénme Míngzi?

jiào – dipanggil dengan
shénme – apa
míngzi – nama
ne - *partikel
zhè – ini
shì – ialah
de – punya
wǒ (de) – saya (punya)
péngyou – kawan
guìxìng – nama keluarga (sopan)
xìng – nama keluarga
jīnglǐ – pengurus
zài – berada di sesuatu tempat
mìshū – setiausaha
qǐng – sila
děng – tunggu
yíxià – sebentar
hǎode – baiklah
bàba – bapa
māma – emak
xiānsheng – encik; suami
tàitai – puan; isteri

Contoh Ayat 1: 
Huáng Lìhuá    : Nǐ hǎo. (Salam sejahtera.)
Hālín                 : Nǐ hǎo. (Salam sejahtera.)
Huáng Lìhuá    : Nǐ jiào shénme míngzi?  
                           (Awak dipanggil dengan nama apa?)
Hālín                 : Wǒ jiào Hālín. Nǐ ne? 
                           (Saya dipanggil Halim. Awak pula?)
Huáng Lìhuá    : Wǒ jiào Huáng Lìhuá.
                           (Saya dipanggil Huang Lihua.)


Contoh Ayat 2:
Wáng Měilíng   : Zhè shì wǒ de péngyou Luósīlán. 
                            (Ini ialah saya punya kawan, Roslan. /
                             Ini ialah kawan saya, Roslan.)
Lǐ Jiāmíng         : Luósīlán, nǐ hǎo. 
                            (Roslan, salam sejahtera.)
Luósīlán            : Nǐ hǎo. Nǐ guìxìng? 
                            (Salam sejahtera. Nama awak?)
Lǐ Jiāmíng         : Wǒ xìng Lǐ, jiào Jiāmíng.    
                            (Nama keluarga saya Li,
                             dipanggil Jiaming.) 

Contoh Ayat 3:
Lǐ Jiāmíng           : Xiǎojie, Wáng jīnglǐ zài ma?  
                              (Cik, Pengurus Wang ada?)
Chén mìshū         : Zài. Nǐ guìxìng? 
                              (Ada. Nama encik?)
Lǐ Jiāmíng           : Wǒ xìng Lǐ, jiào Jiāmíng. 
                              (Nama keluarga saya Li,
                               dipanggil Jiaming.)    

Chén mìshū         : Lǐ xiānsheng, qǐng děng yíxià.  
                              (Encik Li, sila tunggu sebentar.)
Lǐ Jiāmíng           : Hǎode, xièxie.   
                              (Baiklah, terima kasih.) 

Contoh lain:
  • Nǐ de bàba/mama jiào shénme míngzi? (Ayah/emak awak dipanggil dengan nama apa?)
  • Zhè shì wǒ de xiānsheng. (Ini ialah saya punya suami. / Ini ialah suami saya.)
  • Lìhuá shì Jiāmíng de tàitai. (Lihua ialah isteri Jiaming.)


PERINGATAN!!!
  1. Biasanya nama keluarga orang Cina berada di hadapan dan diikuti oleh nama sendiri.
  2. “Nǐ guìxìng” merupakan satu cara bertanya yang sopan tentang nama keluarga orang cina. Jawapan bagi pertanyaan ini bukan “Wǒ guìxìng...”, tetapi “ Wǒ xìng....”.
  3. Perkataan “zài” dalam ayat “Wáng xiānsheng zài ma?” berfungsi sebagai kata kerja.



    Xtahu Nk Pilih Mane

    Temuduga bank ari tu gagal. Jd disbbkn kecewa sgt (direject sbb xde p'alamn b'kerja), jd aku buat kptsn crik keje kat Bahau. Lantaklah keje pe pun, janji ade..

    Pada 28hb Nov, aku ngan akak n adik aku pun kuar p Bahau crik keje. Tp bile smpi sane lain lak jd nye. Aku lak y temankn akak n adik aku p main game (aku xmain). Dgn karaoke skali... Pe daa.... Korang ckp nk teman aku p crik keje tp nie t'balik lak.

    Ngah jln2 kat dlm Kiara, tibe2 aku t'nmpk de keje kosong kat tmpt kaunter booking tiket flight ~ Airasia. Jawatan kosong Part Time ~ Tour & Ticketing Assistant. Mcm m'narik jek. Try lah. Mane tahu dpt. So, aku pun ambik lah borng bwk blik tuk isi.

    Esoknye, ayah aku tlg htrkn borang tu. Mmg b'doa giler2 aku time tu. Harap sgt dpt keje tu wlpun part time. Blik tghari tu, ayah aku bgth 1 berita.. Bukn berita psl keje part time tu tp psl de keje kosong kerani kat 1 pejbt lawyer kat Bahau. Ayah aku suh p temuduga kat situ esok.
    Pada 30hb Nov, aku pun p la temuduga tu (b'temankn adik laki aku). Oleh kerana kuar awal sgt (8.30pg kot), aku pun lepak2 kat kedai mkn. Dh hbs makan, kiteorg p duk kat library. Konon2nye nk stdy skit sbb takut di tanye pe2 kang. Duk kat library, de perkara y lucu y b'laku. Pekerja library kat situ ingt aku b'dating dgn adik aku kat situ. Mak cik tu xp'caye aku nie akak adik aku. Bdn kecik sgt aku nie sbb tu org ingt aku dak skolah lg...

    Tepat kul 10.30pg, aku pun masuk temuduga. Mmg takut la time tu. Dh de p'alaman temuduga (teruk lak tu), takut y nie pun sama nasibnye. Madam tu tgk la sijil2 aku. Lps tu dia suh aku tukar ayat dlm satu petikn y diberi (dia suh aku btulkn grammar). Result nye aku salah 1 je. N then dia suh aku m'naip lak. Dia suh aku tukar nama n mcm2 lg dlm aggmt dulu ikut dlm fail y dia kasik. Kirenya buat aggreemt bru la. Dh siap tu dia dia check. Lps tu dia suh taip y lain lak.. Agak lame gak la aku temuduga time tu. Kul 2.15ptg bru dia kasik lps aku blik (lps kecian tgk adik aku tgu kat tangga ~ sape suh dia xnk masuk, org dh offer duk dlm pjbt xmau.). Time tu gak aku dpt tahu aku diterima keje kat situ..

    Strt 1hb Dec aku keje situ. Tp xlame.. 2 ari jek. Sbb aku dpt offer keje part time y sblm nie aku cite kat atas td. Tp aku dpt y full time nye.. Lps pikir byk kali, aku pun pilih y keje tour & ticketing asst. Nk tahu sbbnye??? Kje kerani y aku dpt tu kejenye just buat surat n buat aggrmt jek (intnt pun xde...xsrnk lgsg). Keje asst nie lak byk m'libatkn kire2 nk b'interaksi dgn org ramai (internt de & y penting de kire2 ~ suke kire2 wlpun xde la pandi sgt.). Tulah sbb nye...

    Skrg nie dh 6 ari aku keje kat trvel agent kat Bahau. Keje nie leh lah tahan. Byk btul benda nk kena ingt. M'ira pun kena btul. Klau x, leh short duit. Kena byr ganti rugi. Buat ms nie aku leh la buat skit2. Nk kate mahir lum lg la. Byk lagi kena bljr nie.. Pe2 pun, Syukur Alhmdullh krn akhirnye aku b'jaya m'peroleh pekerjaan slps setahun lbh m'anggur.

    (^__^)


    Thursday, November 25, 2010

    Keje, Sambung Bljr @ Kahwin????

    BOSAN! BOSAN! BOSAN!!

    Nie lah y aku rase skrg nie.. Dh t'lalu lama sgt m'anggur smpi t'lalu bosan sgt duk umah. Nk kuar jaln2, parents xkasik. Leh p kedai y dekat dgn umah jek. P jln2 ke pekan Bahau xkasik. Rase mcm diri nie t'kongkong sgt... Agak2nye de ke org y senasib dgn aku.. De ke?? Klau bdk2 de la kot. Aku umur dh 22 tahun pun still lg kena kongkong...

    Nk keje, org xnk trime aku sbb aku xde p'alaman.. Tmpt tgl aku nie haa mane la de keje sgt.. Nk keje y smpi mlm, mak xkasik... Katenye m'yushkn org nk p ambik aku blik keje mlm2.. (sbb tu aku nk bljr bwk motor, xde la m'yusahkn org nk p ambik aku blik keje.. tp sygnye mak xkasik.. bahaya katenye)..

    Klau sambung bljr lak, buat mase nie mmg xnk smbg... Rase nk bljr lg tu xde buat mase nie.. Nk buat pe smbg bljr klau hati rase xmau...Xpasal2 result hancur nnt.. M'habiskn duit mak bapak aku je kang...Tp org y temuduga aku keje semua suh aku smbg bljr. Tp aku xnk... Aku nk keje!!! Wlpun org y dh b'kerja slalu bising ckp tension bile b'kerja nie (keje byk), tp aku tgk mcm best jek.. Aku suke m'busy2 kn diri nie.. De jugk benda nk buat. Bile la dpt m'rase b'kerja nie...

    Klau dh lame sgt xdpt keje, baik kawen jek.. KAWEN??? Calon pun xde, nk kawen konon.. Ckp psl kawen nie, ingt lg dulu aku b'ia2 noo xnk kawen.. Takut bebbbb... (smpi skrg pun takut). Sbb nye...R.A.H.S.I.A. Xleh byngkn klau aku kawen..Mcm mane la agaknye yea...Strt tahun dpn, aku rase aku nk open pintu hati aku nie.. (mcm de org nk jek). Yela...kite nie org pompuan. Xelok kawen lmbt. Lbh2 lg crik pasangan hidup bile umur dh byk. Tkut jadi andartu kang... (xmauuuuuu). Tp jodoh ditgn tuhan, kite cume m'rancang. Btul tak??!!

    Xlame lg dh nk masuk 2011. Mcm mane la aku time tuu.. Dh keje ke blum... Sambung bljr ke? Atau aku dh kahwin...;p Kite tguuuuu....

    Monday, November 8, 2010

    Bljr Bahasa Mandarin - 1

               Tibe2 je rase nk ajak korang bljr bahasa mandarin. Aku nie bukn pandai sgt pun. Tahu y biase2 je. Smpi tahap leh b’komunikasi dlm bahasa mandarin ngan fasih tu xde la. Lum khatam lg. Hehehe.... Aku bljr bahasa mandarin nie time aku kat U dulu. Nak ambik bahasa arab mcm susah jek. So, aku pun ambik la klas bahasa mandarin (t’capai gak cita2 aku mse kecik nk bljr bahasa mandarin). 2 sem aku kena ambik klas bahasa mandarin nie. Alhamdullh, kedua-dua sem aku dpt result y cemerlang tuk klas mandarin.

    Jadi, moh la kite bljr skali pe y aku dh bljr selama nie ngan lǎoshī aku. Y aku ajar nie cume perkataan je lah. Y bina2 ayat nie tgk la mcm mane.

    Bab pasal bljr suku kata dalam perkataan bahasa cina/mandarin tu korang kena tgk kat http://huayu-mandarin.blogspot.com. Org nie de ajar pasal suku kata dlm bahasa mandarin. De fenom awal, fenom akhir & nada. Wajib tgk nie sbb nnt cara sebutan korang xbetul.

    Cthnye : konsonan b disebut pobàba disebut papa
                 konsonan d disebut tedĕng disebut teng

    dan seterusnye…. Tgk tau http://huayu-mandarin.blogspot.com. Lg satu, klau jumpe ü, cara sebutannya yuwe. Ingt tau!

    Pelajaran 1 : Nǐ Hǎo

    - awak
    – dia
    – saya
    tāmen – mereka
    nǐmen – kamu semua
    nín – anda (sopan)
    dàjiā – anda sekalian: semua orang
    xiǎojie – cik
    xiānsheng – encik
    lǎoshī - cikgu

    nǐ hǎo – salam sejahtera
    nǐ hǎo ma? – apa khabar? ; awak apa khabar?
    hǎo – baik
    ma – “kah”
    wǒ hěn hǎo – saya sangat baik: saya khabar baik
    hěn – sangat
    hái hǎo – bolehlah..
    xièxie – terima kasih
    nǐ ne? – awak pula?
    – juga
    máng – sibuk
    – tidak
    hǎo jiǔ bú jiàn – sudah lama tidak b’jumpa

    zǎoshang hǎo – selamat pagi
    xiàwu hǎo – selamat petang
    wǎnshang hǎo – selamat malam (ketika berjumpa)
    wǎn'ān – selamat malam (ketika berpisah)

    cth ayat:

    1. Hāshān xiānsheng, nǐ hǎo.
        Lǐ xiǎojie, ni hao.
        Encik Hassan, salam sejahtera.
        Cik Li, salam sejahtera.

    2. Hālín xiānsheng, zǎoshang hǎo.
        Wáng xiǎojie, zǎoshang hǎo.
        Encik Halim, selamat pagi.
        Cik Wang, selamat pagi.

    3. Hǎo jiǔ bú jiàn, nǐ hǎo ma?
        Wǒ hěn hǎo, xièxie.
        Sudah lama tidak b’jumpa, awak apa khabar?
        Saya khabar baik, terima kasih.

    4. Nǐ máng ma?
        Hái hǎo, bù máng.
        Awak sibuk kah?
        Bolehlah, tidak sibuk.

    5. Wǒ hěn máng, nǐ ne?
        Wǒ yě hěn máng.
        Saya sangat sibuk, awak pula?
        Saya juga sangat sibuk.

    Cth lain:
    • Dàjiā hǎo. – Apa khabar semua.
    • Nǐmen hǎo ma? – Kamu semua baik kah? 
    • Hǎo bu hǎo - baik tak? ; ok tak?
       
    Skali lg di ingtkn, bljr suku kata dalam perkataan bahasa cina/mandarin dulu. Klau x, sebutan anda xbtul. Buat malu je klau org cina dgr nnt. :p
    Pelajaran y seterusnye kena tgu aku de mase la nk buat... Klau nk cepat, korang bukak je http://huayu-mandarin.blogspot.com. Dia de ajarkn. Lg jelas dri aku. Huhuhu....

    Mohon Keje - Gagal lagi

    Mcm tajuk y ditulis di atas, aku bru je lps dpt tahu y aku gagal dlm p'mohonan kerja sebagai kerani kat tmpt dekat dgn tmpt tgl aku. Gagal lg dpt keje. Agak sedih la sbb dh t'lalu lame m'anggur (xtahu la klau de y lg lame m'anggur drp aku). Dh setahun berape bulan dh aku tanam anggur kat blkg umah nie haa tanpa sebarang hasil. Bosan sgt duk kat umah nie.

    Nk keje jauh skit, parent xkasik. Takut jdi pe2 nnt sbb aku kan pompuan. Diorg lg suke klau aku de dekat ngan diorg. Nk keje cashier, mak xkasik sbb keje smpi mlm. M'usahkn org ambik mlm2 nnt. Katenye.. Kat tmpt aku nie buknnye byk keje. Tmpt dh mcm pekan cowboy la katekn, jd pe la y de.

    So, aku redha je la dgn pe y dh jdi nie. Mungkin xde rezeki kot buat mse nie. Tgl SPA je y xtahu lg dpt ke tak panggln tuk temuduga...Harap2 dpt laa.. Pe2 pun, Hwaiting Sheira!!! Cube lg. Mane tahu kali nie dpt y lebih baik ke. Pe y t'jadi mesti de hikmah nye. Btul tak.?  (^__^)

    Friday, October 29, 2010

    Musim Final Exam

    Skrg nie semua U n Kolej ngah sbuk ngan Final Exam. Jgn salah sangka.. Bukan aku y ambik exam tp kwn2 n saudara2ku y ambik.. Windu lak zaman bljr kat U dulu. Pahit manis semua dh aku rase s'pjng aku m'nuntut ilmu di U kesayangan ku. Byk btul benda y aku bljr. Ckp psl bljr kat U, de perkara y aku suke,de jugak y aku xsuke...

    Perkara y aku suke time kat U dulu :
    • masuk klas (dpt jumpe kwn2)
    • assgmnt (suke busykn diri sbb de mslh tdo mlm - so byk mase y ada pd wktu mlm tuk siapkn semua assgmnt lebih awal)
    • dpt byk keje (assgmt) kire2 drp lecturer (course aku de m'libatkn kire2)
    • n plg dahsyt skali aku plg suke Final Exam (sbb xkn jumpe lg subjek tu - mksd aku xyah jwb lg lps nie)
    Mesti korang rase aku nie pelikkn. Yelah.. mane de org suke assgmt y byk ngan exam skali. Tp aku gak de benda y aku xsuke...

    Perkara y aku plgx100 xsuke time kat U dulu:
    • xsuke klas y strt kul 8 pagi (xcukup tdooo... nk tdoooo... sbb tulah aku sedaya upaya m'yusun jadual waktu aku m'jadi 1 atau 2 klas je kul 8 pagi.... hasilnye.... BERJAYA!!! hohohohooho (^__^) )
    • dipaksa masuk aktiviti kolej (zaman part 1 n part 2 de lah zaman plg t'seksa skali - xnk ingt pun)
    • kena jwb test (mane xnye klau kena jwb test 1 n test 2 - xleh ke trus buat final exam je...hehehehe (~_~) )
    • buat presentation kat depan kwn2 (kena ckp b.ing lak tu... (@_@).. aku speaking pun xpndi)
    • lg xsuke klau de org tanye soalan lps hbs present... sgt m'nakutkn..
    Yang nie mesti de y xsuke. Jgn nk m'nipu la kate korang suke. Mesti de punye. Pe2 pun, semua nie delah perkara y harus di lalui oleh pljr U.. Oklah. Dh xtahu pe y nk ditaipkn.. So, kpd kwn2 n saudara2ku y ngah sbuk m'khatam kn buku tu..

    GOOD LUCK FOR UR FINAL EXAM!!!! BUAT YG T'BAIK!!! 
    (>_<)

    Wednesday, October 27, 2010

    Still Bljr Buat Blog

     Testing...Testing...1..2..3...
    Masuk 2 hari aku buat blog nie. Still lg xpndi nk godek2 benda alah nie. Xde org nk ajar aku. Waaaa.....waaaa... (T _ T). Xpe2.. Pelan2 buat, umur pun bru 2 hari kan. Mmg la tak expert lg. Byk lg kena bljr nie [kan bagus klau de org ajarkn]. Perkara y paling aku nk buat skali, aku nk tukar template blog aku nie haa.. Xnk gune y dh de kat blogger nie. Nak design lain. Tp aku xtahu cara2nye [kan bagus klau de org ajarkn]. Byk lg benda y aku nk bubuh kat dlm blog aku nie tp xtahu mcm mane nk buat [kan bagus klau de org ajarkn].

    Pe2 pun, Chayok..Chayok.. SHEIRA!!! Kamu pasti boleh nye!!! (> . <)

    First TiMe




    Aslmkm... Nape rase b'debar2 nie. Biase lah p'tama kali buat benda alah nie. Tgk org lain buat mcm srnk je (sbuk je nk ikut org). Mule2 buat rase mcm byk benda je nk cite. Tp bile dh nk strt post benda nie, tibe2 je blank pale otak aku nie.

    Baik aku mule cite psl aku dulu (hrp2 de y sudi nk bce). Nama diberi Norshahira (xnk bubuh nama penuh). Umur aku 22 tahun (ramai xcaye tu umur aku, diorg ingt aku bdk sklh m'nengah). Duk kat N.9 tp aku bukan org situ, aku org Johor. Biase lah ikut ayah y b'kerja. Keje pe rahsia tp bg hint skit la.. keje nye y slalu pindah-pindah. Masuk nie dh 5 kali pindah dh nie (eleh! bru 5, ingt kn 10 atau 14 kali ke). Aku dh hbs bljr dh bulan oct 2009. Skrg nie ngah crik keje (time nie ngah tanam anggur y xberape nk m'jadi). Susah btul nk crik keje skrg nie. Nk mtk keje jauh, parent lak tak kasik. Katenye risau sbb aku org pompuan, tkut jd pe2 nnt bile aku jauh dri dorang. Jd akhirnye t'kandas lah aku di umah smpi skrg nie haa.

    So, tuk m'hilangkn rase boring, aku pun strt lah main FB. Ckp psl FB, aku btul2 ketagih nie. Bile main xleh b'henti. Dgn gamenye lg. Lg b'tambh lame la aku m'hadap lptp aku nie haa. Tp skrg dh tobat, dh kurang main dh (lps mak bising bil lektrik naik sbb aku ngan akak aku on lptp dr ptg smpi ke pagi). Skrg gune FB tuk htr msj kat kawn2 n upld gmbr je. Nie dh strt buat Blog nie, kompem laa bil lektrik naik blik nie. Bil buln nie xsmpi lg nie. Tkutnye nk dgr suare mak aku y mcm..........xdpt nk gmbrkn kedahsytnnye. Sgt m'nakutkn.

    Nmpknye dh makin m'rapu dh cite aku nie. Sbb dh xtahu nk tulis pe. Xde p'alaman lah kate kn (cheh! mcm lah perlu p'alaman sgt tuk m'nulis). Jd de eloknye klau aku b'henti takat nie je tuk ari nie (simpan2 lah y selebihnye tuk ari lain, kang xde idea nk tulis pe kang). K. Bye...Bye.. (>_<)

    YouTube - Ost PerSonaL TasTe

    Loading...